Hydropneumatique 

    << retur til Hovedsiden  
       
 
Citroën C5 – slutten på det hydropneumatisk system
   
   

NORSK CX KLUBB aime CITROËN CX


Citroën CX
 
Av Webredaktør
Trond B Svendsen, den 06.06.2016
 

La DS - den opprindelig DS,
lansert i 1954 med hydropneumatique


Den nye DS's logo under hva som kalles
"MAISON DS"


DS med hydraupneumatique, og
DS uten hydraupneumatique ...
- mon tro hvor det ble av arven ...
 
 
 
 
 
 

 

Efter 63 år med det unike hydropneumatiske fjæringssystem ble 1. juni 2017 dagen da PSA avsluttet fabrikasjonen av slike biler på fabrikken i Rennes – den siste bilen var en sort C5 Tourer.

Citroën gravlegger dermed sitt aller mest karakteristiske trekk gjennom historien og blir således helt lik alle andre bilmerker.


- Arven, basert på hydropneumatique.... - Den man ikke ønsker å la inngå i arven lenger fra og med 1/6-2017


Vi kan ikke slutte å undre oss over logikken, eller mangel på sådan – nylig ble DS-modellene skilt ut fra Citroën som eget bilmerke, og samtidig ble DS markedsføringsmessig særdeles sterkt knyttet opp til den gode gamle Citroën DS-modellen fra 1950-tallet, som jo nettopp var den bilen som i hovedsak introduserte oss til det helt unike hydropneumatiske system, utviklet av Paul Magès.

En gravleggelse av hva man nylig har ønsket å assosiere seg med virker pent sagt ustrukturert og uten perspektiver.
For mange av oss entusiaster av Paul Magès’s mesterstykke blir nå merket Citroën nærmest det trettende på dusinet. Hvorfor skal vi kjøpe Citroën nå lenger?

Vi har hørt noen påstå at med hydraulikkpumpe, blir mer plass borte i motorrommet, CO2-utslippet øker og at det er kostbart å produsere. For noen av oss som har kjørt slike biler i en mannsalder, virker slike argumenter oppkonstruerte. Kanskje kan det teoretisk sett være noe riktig i dem, men at disse innsigelser har noen praktisk signifikant betydning synes høyst tvilsomt. Visst nok skal man tenke på både miljø og kostnader, men man trenger vel ikke av den grunn å trekke ting ut til det hysteriske?

Nå er det ikke bare fjæringskomfort som er det positive med hydropneumatisk system. En annen side er det sikkerhetsmessige, hvor systemet gir bilen langt bedre og sikrere kjøre-egenskaper med full last. Dette har sjelden fått særlig oppmerksomhet.

For fabrikken i Janais, er nå en historisk side vendt om. C5 er produsert fra år 2000 og gitt produksjonsanlegget grunnlaget for å overleve. For, med Peugeot 508 er produksjonen halvert på mindre enn 10 år.
Mer enn 1 million C5 har rullet ut fra denne fabrikken. Nå spøker nedleggelsesfaren, men den synes reddet av kommersialiseringen av Peugeot 5008 efter en investering i fabrikken på 120 mill. euros.

Det hydropneumatiske system vil bli erstattet av ny teknologi som pt kalles « Butées Hydrauliques Progressives» eller «Progressive Hydraulic Cushions », som er lettere i vekt og ikke minst rimeligere.

Det blir spennende med tid og stunder å gjøre opp status for dets overlegenhet …