CX-fabrikken Aulnay-sous-Bois
Av Trond B Svendsen

     
           
           
     

Citroën CX ble produsert i 1 169 695 eksemplarer ved den nystartede fabrikken i Aulnay-sous-Bois (93, Seine-Saint-Denis), som ligger noen-og-tyve kilometer nord for Paris langs A3 på veien til flyplassen Roissy Charles de Gaulle.

Fabrikken er på hele 168,5 hectar og inneholder 44 hectar med bygninger, 17 km med jernbane og 21 km med interne veier.

Fabrikken ble åpnet 16 april 1973, og den første produserte bilen var en DS. Tre år senere ble den kjøpt av Peugeot. Fabrikken er et symbol på utviklingen av fransk bilindustri.


Det var i 1973 at den første Citroën, en DS-modell, trillet ut av fabrikken, hvorefter både CX, og siden Visa, AX, LN, Saxo og C3 ble produsert.

Fabrikken opplevet i mai-juni 1982 sin første store streik, som paralyserte fabrikken i 40 dager. Det var organisasjonsfrihet, lønnsforhøyelser og bedre arbeids vilkår som stod på programmet. På den tiden var hele 2/3 av arbeidsstokken immigranter.

 

 
             
           
             
       
      Fabrikken stengt i 2013      
             
     

Fredag den 25. oktober 2013 var en følelsesladet dag på CX-fabrikken Aulnay-sous-Bois: 40 år efter åpningen av denne fabrikken avvikles produksjons kjeden ved at den siste bilen, som for øvrig var en sølvgrå "Citroën C3 Héritage", trillet ut av fabriiken.   
             
       
             
     
Oslo, den 14. febvruar 2014
TBS
     
           
       
             
  << retur